Azi: 10.02.2016 Ora: 04:29
Atractii majore | Casa–muzeu „Igor Vieru”
Casa–muzeu „Igor Vieru”
Igor Vieru (1923 – 1988) a fost o personalitate marcanta printre artistii plasticieni din Moldova. Impreuna cu Mihai Grecu si Valentina Rusu – Ciobanu au stat la baza scolii nationale de pictura. Creatia sa s-a impus printr-o expresiva conceptie originala, o legatura profunda cu traditii populare, precum si printr-o viziune proprie asupra categoriilor fundamentale a existentei umane. Opera sa insumeaza circa 70 picturi si 12 culegeri de ilustratii de carte. Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se remarca: "Primavara", "In satul natal", "Balada despre pamant", "Toamna", "Sarbatoare la Cernoleuca", "Mesterul Manole", ilustratiile la cartile cu povesti "Pacala si Tandala", "Harap Alb", "Capra cu trei iezi", "Guguta", "Fat Frumos si soarele", etc.

Actualmente in casa sa natala din satul Cernoleuca, judetul Edinet, la circa 210 km spre nord de Chisinau, functioneaza un muzeu, unde vizitatorii pot patrunde in opera lui Igor Vieru.

Pentru organizarea vizitelor aici se va contacta din timp primaria satului Cernoleuca. In sat functioneaza si o Scoala de Arte Plastice.
De ce Moldova? Tururi virtuale Cultura Structura site-ului Spre Moldova Ñontacte
Rambler's Top100